Levenstestament
Een levenstestament is een belangrijk document waarin je vastlegt wie jouw zaken regelt als je dit zelf niet meer kunt door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. Hiermee zorg je ervoor dat zowel je privé- als zakelijke belangen goed worden behartigd als je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen.
Levenstestamenten en jouw toekomst
Als je zelf niet meer je belangen kan behartigen is het fijn dat je zelf één of meerdere personen hebt aangewezen om jouw belangen te behartigen. In het levenstestament wijs je dus één of meer gevolmachtigden aan, die je onvoorwaardelijk vertrouwt. Je wijst een gevolmachtigde aan om je financiële zaken te regelen en een medische gevolmachtigde om je medische zaken te behartigen. De financiële en medische gevolmachtigde mag uiteraard dezelfde persoon zijn.
Jouw wensen vastgelegd
Een levenstestament is alleen van kracht tijdens jouw leven. Bij overlijden vervalt de volmacht meestal automatisch. Op dat moment treedt je testament in werking, of – als je geen testament hebt – wordt er gehandeld volgens de wettelijke erfregels.
In een levenstestament is onder andere opgenomen:
- Een overzicht van de bevoegdheden van de gevolmachtigde en eventuele beperkingen.
- Aanwijzingen en wensen die worden meegegeven aan de gevolmachtigde;
- Of de gevolmachtigde toestemming nodig heeft van andere voor bepaalde handelingen;
- Een volmacht inzake een persoonsgebonden budget;
- Bepalingen over toezicht (rekening en verantwoording, toezichthouder);
- Of je schenkingen wilt (blijven) doen en onder welke voorwaarden;
- Wanneer de gevolmachtigde jouw woning mag verkopen;
- Praktische zaken voor na overlijden (begrafenis of crematie).